Jag tänkte tipsa om 2 olika utflyktstips som passar alla naturälskare, oavsett om du är ensam, kompisar, ett par, eller en hel familj. Dom som känner mig kan gissa att ena handlar om ett ställe från mitt egna hemmaplan som jag tycker alla som passerar Västerbotten måste besöka. Och det är Mårdseleforsen. Det är ett naturreservat där Vindelälven forsar igenom, och reservatet innehåller allt som dramatiska forsar, jättegrytor, urskog och dess tillhörande historia. Längst promenadstråket finns väldigt fina vindskydd med grillplatser, och för att ta sig runt hela passerar man över hängbroar och spångar, samt fina stigar. Det är helt fantastiskt!! Och som taget ur Ronja Rövardotter eller någon annan film.

blogg

 

blogg1

Sen så är det två ställen i Åsele jag och min kollega besökte i helgen faktiskt. Dock tycker jag personligen att dessa två kanske inte är till för de allra minsta barnen i familjen, då jag själv har en pojk på 3,5 år. Nu var han inte med och det känner jag att jag verkligen var glad över. Men jag ska berätta varför!

Första stället vi besökte var också ett “Ronja Rövardotter-ställe”, men mer känd som Vitterstigen och Vitterhuset. Promenadstigen (vitterstigen) var väldigt fin, och skogen vacker och trollsk som ledde fram till något som såg ut lite som en stor sal. Brevid den stora salen eller vad jag ska kalla det så fanns det trappor upp till bergets topp. Lite sådär lagom branta tycker jag som tydligen blivit höjdrädd på äldre dagar (jag är ju dock bara 30 men kände mig som 70 i trapporna). Det är väl lite här jag känner att jag inte skulle vilja låta mina små barn springa upp o ner själv. För vissa av trapporna var lite mer som en stege. Längst vägen upp för berget såg man små grottor, och allt detta är format från istiden, och tydligen skall detta ställe intresserat grottforskare. Hade jag varit barn hade jag utan tvekan stoppat in huvudet i grottorna för att de hur de ser ut och vart de leder. Runt berget fanns dessutom en liten äventyrsbana för barn!! Och för den som är intresserad av folktro och sägnen, skall absolut besöka detta ställe.

blogg5

 

blogg3

 

blogg6

 

Inte långt ifrån detta ställe finns ett historiskt utflyktsmål för dem som gillar fantastiska utsikter! Denna fina utsiktsplats befinner sig uppe på ett berg (Bergvattenberget) “Offerhällan”, som är en samisk gammal ättestupa. Fallet är 120m, det är en bit… Det sägs att gamla samer som inte kunde följa med renarna och flytten till fjällen offrades genom att man placerade dem i en akja som sedan skickades utför hällan.

blogg7

 

blogg8

 

blogg9 Detta är mina utflyktstips till er!