Tre av de fyra musketörerna hann med ett sista träningspass tillsammans innan Jul. På schemat stod löpning och olika former av lättare styrketräning. Är “lättare styrketräning” ett motsägelsefullt uttryck? Kanske det, men jag är ingen svensklärare, så därför hade vi LÄTTARE STYRKETRÄNING.

fullsizerender-2

Så här kan det se ut om man klättrar i rep i Paris

 

fullsizerender-3

Så här kan det också se ut om man klättrar i rep i Paris.

Nåväl, fokus låg ganska mycket på teknik vid repklättring. Mina numer rätt slitna lättviktsskor är utrustade med mönster i mellankategorin på undersidan såväl som upp en bit under hålfoten. (Mönstret går att jämföra med Inov-8:s Roclite 295, även om den skon verkar vara något mer komfortabel och stadig). Ett rejält mönster på under sidan har visat sig vara bra inte bara för fästet när man springer i skog eller liknande, men också en stor fördel för alla oss som inte har tillräcklig överkroppsstyrka i förhållande till kroppsvikt för att kunna dra oss upp i rep med bara armarna. Att bara använda armarna är för övrigt förmodligen endast en bra idé som träning. Vid tävlingen är det nog smartare att använda någon av alla mer eller mindre smarta tekniker som även involverar benen – om du inte är en sån där som skippar benpassen på gymmet så är med största sannolikhet dina ben betydligt starkare än dina armar, och då går det betydligt snabbare och är mindre ansträngande att även involvera benen.

 

Mina skor är som sagt redo att ge upp och kommer därför testa en sko från förmodligen Inov-8 eller Salomon under januari. Skon ska ju i första hand inte vara anpassad för repklättring, utan löpning, men det gör ju inget om den passar för båda. Dessutom går ju tävlingen av stapeln i slutet av Januari, i franska Alperna(!), så måste också fundera på vilken sko som är bäst när det kommer till att springa i snö. Är det bättre att köra en lättviktssko som såväl släpper IN som UT snö och väta  och satsa på en strumpa som hyfsat bra håller fukten borta och värmen inne, ELLER är det bättre att ta en varmare sko som håller snö och väta ute? Med det senare alternativet så blir det ju lite problem om det kommer in vatten i skon som sen stannar där. Salomon har ju en modell som är optimerad för att springa i snö, men samtidigt kan det ju vara trevligt med en sko som går att använda de övriga 364 dagarna på året. Ska se vad pojkarna och flickorna på Multitriathlon säger!

Nästa gång blir det en helt briljant och överpedagogisk video om hur man klättrar i rep!